Skötsel och underhåll

 

       

Hur skall man sköta och underhålla sin gräsmatta?

Det finns några saker som behövs för att få en riktigt fin gräsmatta, det är Sol, Vatten, Näring och regelbunden klippning. Fattas något av detta blir oftast resultatet inte speciellt bra. Alla dessa kan man påverka själv till en viss del.



Solen kan man ju inte göra så mycket åt men man kan se över vad man kan göra med det som hindrar den solen som finns att tillgå. Är där mycket stora träd och buskar som skuggar stora delar av gräsmattan under långa perider på dagen. kanske kan man fundera på om alla träden är snygga och bra där dom står. Man kan kanske gallra bort några av dom och plantera nya som man sedan håller efter med kraftig klippning. Man kan även välja träd som inte blir så stora. Att det blir skugga på delar av gräsmattan gör inget så länge som skuggan flyttar sig under dagen. Ett parti som har konstant skugga bildar oftast endast mossa, då finns det speciella grässorter för skuggiga partier som kan användas.




För att få en optimal gräsmatta bör den få ca 20-30mm vatten i veckan. Regnar det mycket så får gräset sin dos och klarar sig fint på det. Använd regnmätare för att se hur mycket regn det har kommit, ibland luras man av att det regnat länge men det blir kanske inga mängder av det ändå.

 Skulle det inte regna så får man försöka fixa detta själv med egen bevattning det finns en uppsjö med olika vattenspridare av olika kvalitet och funktion beroende på var den skall användas. Mät även här upp hur mycket vatten din vattenspridare ger, skall inte vara mindre än 20mm då man bara lurar gräset att ha ytgående rötter och det är onödigt att vattna mer än 30mm.
Ett sprinkler system kan hjälpa dig mycket om du har en besvärlig tomt där du måste flytta och ändra inställning på din vattenspridare ofta.




Vad gäller klippning så skall det göras regelbundet du skall aldrig behöva klippa gräset mer än 1/3 del per gång vilket gynnar gräsets tillväxt och gör gräset tätare. Klipper du det hårdare så riskerar du sjukdommar och att gräset tappar kraft för att återställa den stora förlusten av energi.
Vilken gräsklippare skall man då ha? Ja har du en jämn och fin gräsmatta så är en cylinderklippare det bästa valet den skär av gräset vilket ger ett perfekt snitt på varje grässtrå som därför inte tappar kraft på att läka skadade ändar.

En mulching maskin har fördelen med att den slår sönder gräset i små delar som snabbt förmultnar och återger gräset den kraft som fans i det avklippta gräset kraft som annar går förlorad. Nackdelen med denna klippare är att man måste klippa väldigt ofta då gräset inte får vara för långt då denna process annars inte funkar och skapar högar av gräsklipp som ligger och blir fula. Gräsmattan behöver dessutom vertikalskäras oftare om man endast använder mulchin maskin.

Rotorklippare med uppsamlare är bra om man vill ha bort gräsklippet från gräsmattan och tex använda det till en kompost. Något som är mycket viktigt med rotorklippare är att alltid ha en vass kniv, slipa kniven ofta.





Vertikalskära bör man göra minst en gång per år och det brukar jag göra en bit in på våren eller mitt i sommaren det viktiga är att gräset har hunnit växa sig starkt och har en stark växtkraft för att inte släppa fram ogräs i ytorna som blir tunna på gräs. detta görs för att ta bort dött och svagt gräs och öppna upp för det friska gräset att sprida ut sig till en tätare gräsmatta. Efter en vertikalskärning skall man stödså med ett liknande gräs man redan har och sedan skall man ge en kväverik gödsel som påskyndar tillväxten på gräsmattan tex Weibulls bas eller TG-växupp. Det kan även vara ett bra tillfälle att bättra sin jord med toppdressing som borstas ut på gräsmattan med borste.





Utan näring blir det ingen grön gräsmatta, den kan man tillföra på olika vis antingen genom kemiska produkter iform av NPK-gödsel eller naturgödsel tex hönsgödsel. Vilket man än väljer så är det viktigt att göda flera gånger under en säsång (Varierar mycket var man bor i landet) i södra sverige är sässången lång så hör kan man göda ca 4 gånger med NPK-Gödsel. Spräng inte er budget på dyra gödselmedel att sprida en gång utan köp hällre något billigare gödsel som räcker för hela säsongen.


Här kommer några produkter jag själv kan rekomendera.


TG-Växupp

Ett bra allroundgödsel som fungerar utmärkt till gräsmattan
och till dom flesta buskar och träd.
NPK 14-3-15+S

Ofta en mycket prisvärd produkt då
den räcker till stor yta per krona.


















Weibulls BAS gödsel

 En gödsel speciellt anpassad för gräsmattan med ett
 högt kväveinehåll vilket ger en stark tillväxt,
 mycket bra på våren och sommar bör inte avändas
 nära in på hösten då man bör abvända mer kvävefattiga
 produkter tex höstgödsel.













Super gramino

Ett långtidsverkande supergödsel enbart för gräsmattan.
Innehåller olika typer av kväve som ger en lång och jämn
tillväxt vilket gör att du behöver endast 2-3 spridningar
per säsong.

NPK-20-2-7

















Gräsmattedress

Ett bra dressmaterial om du skall förbättra din
befintliga jord, blandning av torv och sand vilket
är en perfekt sammansättning för ditt gräs
innehåller även gödselmedel.

Hälls ut i högar på gräsmattan som man sedan
borstar ut i ett tunt lager med en borste.
jorden sjunker ner på någon vecka.








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0