VIT KAKTUS DAHLIA

Nu har den min kaktusdahlia varit i blom någon vecka var undrande om den verkligen skulle få några blommor såg tradigt ut länge. Men två mycket vackra blommor blev det men blev besviken på själva växten i sig hade väntat mig något betydligt mer än vad det har blivit. Mer eller mindre så är det bara en pinne rätt upp med några enstaka blad och 2 blommor längst upp. Får se om det är något jag kommer ha igen. Men blommorna är fina.

 


Tagit några sticklingar.

Har nu tagit några sticklingar från diverse plantor för att se om det kan gå att föröka någon av dom lite av ett test då jag inte riktigt vet vilka som det fungerar att ta på. Passionsblomma har jag tagit på tidigare med lyckat resultat tog en stickling i fjol som idag är en stor planta som just nu håller på att slå sin första blomma. Är nu en vecka sedan jag tog denna bilden och de flesta verkar leva ännu.Här är sticklingar från

 5st på 2olika passionsblommor (2st verkar starka)
 1st på hängpelagonia
 2st på trädgårdshortensia på stam
 1st på hortensia endless summer
 1st på bacopa vit
 1st på snow wite clematis. (Verkar inte funka)

 I lådan finns också en trollslända som svärmor tillverkar.Här är passionsblomman jag tog som stickling förra hösten.Plantan snurras runt 3st bambupinnar då jag tycker det blir snyggare än när dom viras runt på båge dessutom är det lättare att öka storleken på plantan efterhand som den växer sig för stor. Denna planta hoppas jag på att kunna flytta ut i en stor kruka till nästa vår.

 

Bild på humla.

Var ute och fotade några bilder i trädgården då jag såg lite humlor som surrade omkring på grannens bolltistlar precis i tomtgränsen mot vår tomt, så jag passade på att ta lite bilder. Blev ganska hyffsade bilder faktiskt är ju bara i början på läroplanen. Tar med en bild här.


Projekt mini pilträd

Skall prova att försöka skapa ett mini pilträd. Har tagit skott från en pil som sedan satts för att rota sig vilket har gått bra. jag har toppklippt det för att den förhoppningsvis onte skall dra på höjden. Det har kommit en del nya skott vilka jag klippt när dom blivit för långa i hopp om att den skall grena sig fint. Har fungerat hyffsat än så länge. Får se hur detta utvecklar sig fungerar kanske inte alls efter en tid. Men jag hoppas på en riktig stor pil i miniformat..


Nyplanterad blå hibiscus

Har nu grävt upp dom tradiga rosorna som jag hade vid garaget. Var otroligt fina blommor men oj vad mycket ohyra dom fick hela tiden, fick spruta flera gånger per år och ändå såg dom helt förstörda ut av alla angrepp. Så det fick vara bra med dom nu. Har nu planterat 2 st blå Hibiscus som jag hoppas skall fungera bra där, är i prinsip sol hela dagen och dom står skyddat längs garaget. Kommer mer bilder på blommorna när den blommat (om den blommar).

Nytt gräs efter pampasgräset dött.

Fick plantera nytt gräs efterssom mitt pampasgräs inte överlevde vintern. Var ju extremt kallt under lång tid nog den värsta vintern jag kan minnas. Har sett att pampasgräs dött hos flera andra också så det var nog likadant hos många. Nu har jag planterat ett gräs som är en mindre släkting till elefantgräs, skall få röda vippor inte så stora och snygga som pampas men det verkar som detta kan bli riktigt snyggt detta också. Enligt uppgifter så skall detta vara bland det vintertåligaste gräset så jag hoppas detta skall klara sig i vinter.


Sprinklersystem till gräsmattan.


Här är lite bilder på mitt sprinklersystem något som jag är extremt glad att jag installerade. Hade från början endart tänkt mig vatten utag på 3 ställen i gräsmattan. Då skulle jag ha polytenslang nergrävd till dessa utag. Efter en dels vattnande med vanlig slang och vattenspridare så tröttnade jag rejält på att flytta och ställa om vattenspridare och hur jag än gjorde så kom det vatten på huset och mycket tid tog det med allt kladd. Tomten är så smal runt huset så det fans inga bra spridare att ta till provade flera olika modeller. Jag kollade upp priserna på spridarna efterssom jag ändå tänkt lägga slang så var det i prinsip bara kostnaden för spridarhuvuden som skulle tillkomma. Dom var billigare än vad jag trodde och lite räknande och mätande så slog jag till. Var lite jobb med att gräva ner slangen men det gick hyffsat lätt det med uppvägs defenitivt av resultatet och glädjen när systemet var klart. Har gjorts en del ändringar under årens lopp sådant som jag inte varit riktigt nyjd med någon hörna som inte fått vatten osv.

Mitt system består av 3 slingor där dessa spridare använts från GARDENA

1st T300
3st T200
1st T100
6st T50

Kan nu i efterhand säga att kanonerna är mycket bättre än dysspridarna skulle jag gjort om det idag skulle jag nog försökt ha fler kanoner, problemet är att tomten är så smal att dom hade haft för lång kastlängd även med den minsta kastlängden. 

Jag kan skarp rekomendera ett system för dom som är intresserade av sin gräsmatta, och ni som funderar på att köpa sluta fundera ni kommer inte att ångra er.

Klick på bilderna för att se dom i större format.

               


               


                                 


Lycka till !!!!!