Problem med mossa och ogräs?





Hur blir man av med mossa och ogräs? Ja det fins inga exakta svar på detta då det skiljer sig mycket på vilka ogräs man har. Men i det stora hela är det samma jobb som behövs och mycket envishet.


Mossa!!!!

Mossa beror oftast på för lite näring i jorden eller för lite sol. Man hör ofta att man skall kalka gräsmattan för att det skall ta död på mossan vilket är helt fel. Kalken är till för att höja PH värdet i jorden om du har sur jord vilket kan orsaka mossa, det är sant att mossan trivs sämre i ett högre PH värde men kalken hjälper endast om det är detta som orsakat problemen vilket ofta inte är fallet. Det är sannorligen bristen på näring till gräset som orsakat all mossa.

 Men hur gör man nu då. Har man otroligt stora mängder mossa så bör man få bort den största massan innan man börjar med olika medel som järnsulfat eller stroller mossa. järnsulfat dödar mossan men man måste ändå ta bort den mekaniskt med räfsa eller liknande. Jag föresprokar att man använder en mossrivare. Många säger att det är helt fel och att man sprider mossan vidare, visst detta kan hända men om hela gräsmattan redan består av mossa vart skall man då sprida den.  Har man vissa delar av mattan frisk från mossa kör man bara rivaren på de ställe där problemet fins. Detta är första steget, slutar man här har man snart mossan tillbaka.

Steg 2 är att använda ett medel som tar dör på den mossan som fins kvar i gräsmattan nu använder man stroller mossa gödning och järnsulfat i samma produkt. Efter ett tag har man antagligen mest jord kvar och lite gräs kan se fruktansvärt ut, nu skall du toppdressa och stödså rikligt med ett bra gräsfrö snåla inte, öppen jord är som gjort för ogräs. Nu kommer det nya gräset att komma att växa till sig på någon månad och bli en riktigt fin gräsmatta. Nu gäller det att tillföra näring hela året och avsluta med höstgödsel inför vintern. 2a året kör du stroller mossa tidigt på våren och tillför näring 3-4 gånger till den säsongen och du kommer ha en enormt fin gräsmatta helt utan mossa.



Ogräs?

Det bästa sättet att få bort ogräs är det tråkigaste sättet, ett traditionelt maskrosjärn men det funkar ju inte på alla sorters ogräs. Stroller kombi+ är ett ogräsdödande medel med gödning vilket funkar bra på många typer av ogräs. Vid stora problem så behandla hela gräsmattan, när problemen har minskat så kan man övergå till att sprida endast över själva ogräset. Detta brukar jag göra varje gång jag gödat gräsmattan med vanlig gödning. Då tar jag en hink med Kombi+ och strör endast över ogräsen vilket gör att gödningen varar otroligt länge vilket är bra då detta är dyra produkter. Känns dessutom onödigt att sprida över hela gräsmattan då jag tycker gödningseffekten är bättre i en ren gödselprodukt än den i kombi+ och till en betydligt lägre summa.

Lycka till.


Några produkter jag rekomenderar


Mossa GTI

Ett effektivt och snabbt sätt att bli kvitt din mossa. Mossan svartnar efter några dagar och dör. Vid stora mängder mossa måste man räfsa upp den 
döda mossan efter behandling.

Enkel att använda man kopplar på sin trädgårdslang och sprutar ut medlet över gräsmattan dock lite svår att dosera, man får titta på doseringsmätaren och försöka anpassa efter det. märker man att man har mer kvar i flaskan så kan man ju gå 2 gånger tills du fått ut den rätta mängden.

ca pris 249:-  räcker till 500m2






Stroller mossa F

Tar effektivt död på mossa
samtidigt som den gödar
gräsmattan.

ca pris 249:- 8,75Kg räcker till 250m2

















Stroller kombi+

Gödning med medel mot ogräs
fungerar mycket bra.
Samma formel som i gamla
weibulls kombi

ca pris 249:- 8,75Kg räcker till 250m2











Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0