Snart dax för första givan.

Snön har smält bort för någon vecka sedan och gräset har börjat att komma upp, blir mer gröna strån för varje dag som går. Har försiktigt räffsat bort den snömögel och det tillplattade döda gräset som blivit nu under all snö. 

Nu är det dax att slänga den första givan gödsel. Jag brukar använda en kväverik NPK gödsel som första gödsel för att få ordentlig fart på gräset. Har du problem med mossa så är det nu du skall använda stroller mossa eller mossa GTI.

Vi får hoppas på ett fint väder till påsk då det är den stora vårfixar dagen i våra trädgårdar. Och nu planeras det för fullt inför sommarens trädgårdsprojekt

Sprinklersystem


 
Vatten är ett tvång för en grön och fin gräsmatta, den bör få mellan 20-30mm vatten per vecka under växtperioden. Om det inte kommer något regn så måste man själv fixa vatten på något vis. Dom flesta använder sig av vanliga vattenspridare vilket ofta funkar mycket bra. Det finns många modeller av spridare som är anpassade till olika ytor, man bör titta runt lite och se vilka som pasar bäst till sin egen trädgård. Köp inte bara vad som hällst utan planera och jämför innan du köper.
 Sen finns det mer automatiska system vilket kan underlätta mycket om man har besvärliga ytor att bevattna.

Här kommer jag gå igenom lite olika prylar som jag kan rekomendera. Jag kommer till största del att inrikta mig på mitt eget system, jag kommer lägga upp bilder och videos på sprinklersystemet och tipsa om hur man kan göra en enkel billig men mycket effektiv bevattning. Enklare än vad man tror.  

Lite bilder från 2009





















Odling i pallkrage


 Här ligger mitt första projekt inför våren. Jag skall gräva upp uteplatsen och en bit av gräsmattan och sätta några pallkragar antagligen 3st får se lite hur många som får plats. Jag skall lägga markduk och singel runt pallkragarna. Där skall odlas lite av dom vanligaste grönsakerna som morot, sallad, rädisa eventuellt några jordgubbsplantor eller smultron som barnen kan plocka och äta ifrån. Kommer eventuellt även hör fixa någon typ av bevattning.  Hoppas snön och kälen snart skall vara borta så man kan börja på sitt projekt.



Här där markeringen är kommer trädgårdsodlingen att vara.

Mitt växthus.



Att ha ett växthus va en sak som man var lite sugen på men verkade långt ifrån något man trott man skulle ha just nu. Jag hade inget bra ställe att sätta det, så det hade ju bara varit en rolig tanke. Sen så av en slump så var det en bekant som skulle göra sig av med sitt växthus och frågade mig om jag ville ha det, vilket jag gjorde med glädje. Det var ett standard i glas på 5 Kvm.  Efter lite ombyggnad så är nu växthuset monterat mot ena garageväggen vilket jag blev mycket nyjd med. Jag hoppas nu kunna lyckas med lite odling av Tomat och gurka mm.  Jag har singel runt och i hela växthuset, där skall placeras ca 6st krukor för odling. Funderar på att installera bevattning men det får vi se hur det blir med det, blir isåfall mest för att det är kul och för att testa vad som kan göras.

Kommer här följa vad som händer i mitt växthus.





Så här blev det ombyggt och färdigt, har dock inte odlat något i det ännu mer än en tomat planta den sista månaden innan vintern.

Skötsel och underhåll

 

       

Hur skall man sköta och underhålla sin gräsmatta?

Det finns några saker som behövs för att få en riktigt fin gräsmatta, det är Sol, Vatten, Näring och regelbunden klippning. Fattas något av detta blir oftast resultatet inte speciellt bra. Alla dessa kan man påverka själv till en viss del.



Solen kan man ju inte göra så mycket åt men man kan se över vad man kan göra med det som hindrar den solen som finns att tillgå. Är där mycket stora träd och buskar som skuggar stora delar av gräsmattan under långa perider på dagen. kanske kan man fundera på om alla träden är snygga och bra där dom står. Man kan kanske gallra bort några av dom och plantera nya som man sedan håller efter med kraftig klippning. Man kan även välja träd som inte blir så stora. Att det blir skugga på delar av gräsmattan gör inget så länge som skuggan flyttar sig under dagen. Ett parti som har konstant skugga bildar oftast endast mossa, då finns det speciella grässorter för skuggiga partier som kan användas.




För att få en optimal gräsmatta bör den få ca 20-30mm vatten i veckan. Regnar det mycket så får gräset sin dos och klarar sig fint på det. Använd regnmätare för att se hur mycket regn det har kommit, ibland luras man av att det regnat länge men det blir kanske inga mängder av det ändå.

 Skulle det inte regna så får man försöka fixa detta själv med egen bevattning det finns en uppsjö med olika vattenspridare av olika kvalitet och funktion beroende på var den skall användas. Mät även här upp hur mycket vatten din vattenspridare ger, skall inte vara mindre än 20mm då man bara lurar gräset att ha ytgående rötter och det är onödigt att vattna mer än 30mm.
Ett sprinkler system kan hjälpa dig mycket om du har en besvärlig tomt där du måste flytta och ändra inställning på din vattenspridare ofta.




Vad gäller klippning så skall det göras regelbundet du skall aldrig behöva klippa gräset mer än 1/3 del per gång vilket gynnar gräsets tillväxt och gör gräset tätare. Klipper du det hårdare så riskerar du sjukdommar och att gräset tappar kraft för att återställa den stora förlusten av energi.
Vilken gräsklippare skall man då ha? Ja har du en jämn och fin gräsmatta så är en cylinderklippare det bästa valet den skär av gräset vilket ger ett perfekt snitt på varje grässtrå som därför inte tappar kraft på att läka skadade ändar.

En mulching maskin har fördelen med att den slår sönder gräset i små delar som snabbt förmultnar och återger gräset den kraft som fans i det avklippta gräset kraft som annar går förlorad. Nackdelen med denna klippare är att man måste klippa väldigt ofta då gräset inte får vara för långt då denna process annars inte funkar och skapar högar av gräsklipp som ligger och blir fula. Gräsmattan behöver dessutom vertikalskäras oftare om man endast använder mulchin maskin.

Rotorklippare med uppsamlare är bra om man vill ha bort gräsklippet från gräsmattan och tex använda det till en kompost. Något som är mycket viktigt med rotorklippare är att alltid ha en vass kniv, slipa kniven ofta.





Vertikalskära bör man göra minst en gång per år och det brukar jag göra en bit in på våren eller mitt i sommaren det viktiga är att gräset har hunnit växa sig starkt och har en stark växtkraft för att inte släppa fram ogräs i ytorna som blir tunna på gräs. detta görs för att ta bort dött och svagt gräs och öppna upp för det friska gräset att sprida ut sig till en tätare gräsmatta. Efter en vertikalskärning skall man stödså med ett liknande gräs man redan har och sedan skall man ge en kväverik gödsel som påskyndar tillväxten på gräsmattan tex Weibulls bas eller TG-växupp. Det kan även vara ett bra tillfälle att bättra sin jord med toppdressing som borstas ut på gräsmattan med borste.





Utan näring blir det ingen grön gräsmatta, den kan man tillföra på olika vis antingen genom kemiska produkter iform av NPK-gödsel eller naturgödsel tex hönsgödsel. Vilket man än väljer så är det viktigt att göda flera gånger under en säsång (Varierar mycket var man bor i landet) i södra sverige är sässången lång så hör kan man göda ca 4 gånger med NPK-Gödsel. Spräng inte er budget på dyra gödselmedel att sprida en gång utan köp hällre något billigare gödsel som räcker för hela säsongen.


Här kommer några produkter jag själv kan rekomendera.


TG-Växupp

Ett bra allroundgödsel som fungerar utmärkt till gräsmattan
och till dom flesta buskar och träd.
NPK 14-3-15+S

Ofta en mycket prisvärd produkt då
den räcker till stor yta per krona.


















Weibulls BAS gödsel

 En gödsel speciellt anpassad för gräsmattan med ett
 högt kväveinehåll vilket ger en stark tillväxt,
 mycket bra på våren och sommar bör inte avändas
 nära in på hösten då man bör abvända mer kvävefattiga
 produkter tex höstgödsel.













Super gramino

Ett långtidsverkande supergödsel enbart för gräsmattan.
Innehåller olika typer av kväve som ger en lång och jämn
tillväxt vilket gör att du behöver endast 2-3 spridningar
per säsong.

NPK-20-2-7

















Gräsmattedress

Ett bra dressmaterial om du skall förbättra din
befintliga jord, blandning av torv och sand vilket
är en perfekt sammansättning för ditt gräs
innehåller även gödselmedel.

Hälls ut i högar på gräsmattan som man sedan
borstar ut i ett tunt lager med en borste.
jorden sjunker ner på någon vecka.








Problem med mossa och ogräs?





Hur blir man av med mossa och ogräs? Ja det fins inga exakta svar på detta då det skiljer sig mycket på vilka ogräs man har. Men i det stora hela är det samma jobb som behövs och mycket envishet.


Mossa!!!!

Mossa beror oftast på för lite näring i jorden eller för lite sol. Man hör ofta att man skall kalka gräsmattan för att det skall ta död på mossan vilket är helt fel. Kalken är till för att höja PH värdet i jorden om du har sur jord vilket kan orsaka mossa, det är sant att mossan trivs sämre i ett högre PH värde men kalken hjälper endast om det är detta som orsakat problemen vilket ofta inte är fallet. Det är sannorligen bristen på näring till gräset som orsakat all mossa.

 Men hur gör man nu då. Har man otroligt stora mängder mossa så bör man få bort den största massan innan man börjar med olika medel som järnsulfat eller stroller mossa. järnsulfat dödar mossan men man måste ändå ta bort den mekaniskt med räfsa eller liknande. Jag föresprokar att man använder en mossrivare. Många säger att det är helt fel och att man sprider mossan vidare, visst detta kan hända men om hela gräsmattan redan består av mossa vart skall man då sprida den.  Har man vissa delar av mattan frisk från mossa kör man bara rivaren på de ställe där problemet fins. Detta är första steget, slutar man här har man snart mossan tillbaka.

Steg 2 är att använda ett medel som tar dör på den mossan som fins kvar i gräsmattan nu använder man stroller mossa gödning och järnsulfat i samma produkt. Efter ett tag har man antagligen mest jord kvar och lite gräs kan se fruktansvärt ut, nu skall du toppdressa och stödså rikligt med ett bra gräsfrö snåla inte, öppen jord är som gjort för ogräs. Nu kommer det nya gräset att komma att växa till sig på någon månad och bli en riktigt fin gräsmatta. Nu gäller det att tillföra näring hela året och avsluta med höstgödsel inför vintern. 2a året kör du stroller mossa tidigt på våren och tillför näring 3-4 gånger till den säsongen och du kommer ha en enormt fin gräsmatta helt utan mossa.



Ogräs?

Det bästa sättet att få bort ogräs är det tråkigaste sättet, ett traditionelt maskrosjärn men det funkar ju inte på alla sorters ogräs. Stroller kombi+ är ett ogräsdödande medel med gödning vilket funkar bra på många typer av ogräs. Vid stora problem så behandla hela gräsmattan, när problemen har minskat så kan man övergå till att sprida endast över själva ogräset. Detta brukar jag göra varje gång jag gödat gräsmattan med vanlig gödning. Då tar jag en hink med Kombi+ och strör endast över ogräsen vilket gör att gödningen varar otroligt länge vilket är bra då detta är dyra produkter. Känns dessutom onödigt att sprida över hela gräsmattan då jag tycker gödningseffekten är bättre i en ren gödselprodukt än den i kombi+ och till en betydligt lägre summa.

Lycka till.


Några produkter jag rekomenderar


Mossa GTI

Ett effektivt och snabbt sätt att bli kvitt din mossa. Mossan svartnar efter några dagar och dör. Vid stora mängder mossa måste man räfsa upp den 
döda mossan efter behandling.

Enkel att använda man kopplar på sin trädgårdslang och sprutar ut medlet över gräsmattan dock lite svår att dosera, man får titta på doseringsmätaren och försöka anpassa efter det. märker man att man har mer kvar i flaskan så kan man ju gå 2 gånger tills du fått ut den rätta mängden.

ca pris 249:-  räcker till 500m2






Stroller mossa F

Tar effektivt död på mossa
samtidigt som den gödar
gräsmattan.

ca pris 249:- 8,75Kg räcker till 250m2

















Stroller kombi+

Gödning med medel mot ogräs
fungerar mycket bra.
Samma formel som i gamla
weibulls kombi

ca pris 249:- 8,75Kg räcker till 250m2











Andreas trädgård och gräsmatta blogg.

Min blogg är under konstruktion och kommer uppdateras löpande.

 Just nu fungerar bildgalleri 2008, 2009,  blommor växthusoch pallkrageodling under växthus och odling,  skötsel och underhåll , mossa och ogräs under rubriken gräsmattan.

 Mvh Andreas