Tomaterna på plats.

Så nu har jag grävt ner plantskålarna i drivhuset och planterat några nyligen inhandlade tomatplantor. Köptes på MAXI i kristianstad för 12,90 st måste vara ett bra pris.

 Dessa sorter blev det får se vilka som blir bäst.

 1st gula coctail päron tomater
 1 st vanlig coctail tomat
 1st körsbärstomat
 1st gul stor tomat
 2st dansk export

 Är det föresten någon som vet vad det är för skillnad på coctail tomat och körsbärstomat ser i mina ögon likadana ut.

Sen skall det i 2 st gurkor också.Den krukan som står fri skall sättas ut på friland när det blir för trångt. får se hur det går med dom 2 som står längs väggen men antagligen kommer inte dom häller få plats så då får jag se vad jag skall göra med dom. Får bli ett testens år även här.


Utplanterad passionsblomma.

Har nu planterat ut min ena nya passionsblomma som stått och växt på sig några riktigt långa skott i vårt vardagsrumsfönster. Har fäst upp den mot en spalje. Har inte riktigt bestämt mig för hur jag skall göra här, från början tängte jag kunna ta in den över vintern. Så jag planterade den i en murarbalja som jag plaserat i ytterligare en murarbalja som jag har grävt ner i marken, detta gör att jag kan lyfta ur den yttersta baljan där växten är i om jag skall förvara den innomhus. Har även senare funderat på om jag skall försöka övervintra den ute invirad i vinterfilt. Är ju dom som har klarat det här i skåne. Den står på en skyddad plats vid en vägg.
Får se hur det blir kan även fästa upp den i uterummet över vintern. Får se hur den växer i sommar så får jag avgöra saken senare.Då dessa växer som ogräs när dom mår bra så hoppas jag att den skall kunna täcka stora delar av spaljen och om den flyttas eller övervintras så hoppas jag kunna bygga på spaljen i framtiden.


Snart rabarber paj?

Ja nu är det snart redan dax för skörd av rabarber har vuxit till sig otroligt fort.Det skäns som om dom kommit på nån vecka. Var nästan bara små knölar sist jag kollade. Brukar bli utan tvekan, årets godaste paj.

 

Odlingsbäddarna börjar ta form.

Så nu har stora delar av odlingsbäddarna tagit form har lite kvar men finishen, skall antagligen målas gråa. Det här har jag gjort.

* Jag har grävt upp alla dom gamla stenarna som låg på den gamla uteplatsen ett riktigt slitgöra då dom var riktigt tunga (gammal huggen sten). Stenen fick min svärmor som ville ha dom till en uteplats i den gamla stilen så det blev att frakta dom till henne.

* Jag grävde ur den delen som skulle fyllas med singel och lade markduk under hela ytan.

*Det skulle läggas en kantsten som skulle avgränsa landet från gräsmattan men var lite tveksam på om det inte skulle hamna mycket singel på gräsmattan så det fick bli en mur 1sten högt. När det var nästan klart så ahh det blir nog snäppet bättre med 2 högt. Efter lite byte av tankar med min sambo så blev det att åka iväg och köpa ett lav sten till. Är inte riktigt färdig intill garaget.

* Det har även kopplats in en micro bevattnings sprinkler i varje pallkrage för att underlätta skötseln. En ganska onödig pryl igentligen men det är roligt att konstruera och jag kopplade på den befintliga anläggningen som var i rabbaten bredvid. Så det var en lite kul grej får väll göra en utverdering när säsongen är över om det var till någon nytta.
* Jag satte pallkragar på duken och fyllde på med singel runt alla kragarna nu i efterhand ångrar jag nog att jag inte grävde ner dom kragarna som skall vara dubbla sticker upp lite mycket över muren. lock tillverkades och kläddes med fiberduk.

* När detta var klart funderade jag på om det inte hade varit snyggt att lägga en riktig gång fram till drivhuset hade bara tänkt mig singel innan. En riktig gång fick det bli och det kan jag nog tycka var en bra ide blev betydligt trevliga både till utseendet och att går på. Har en del bitar som skall kapas till innan det är helt klart.

* Detta är första gången jag odlar sådant här så det får bli lite i testets år så detta har vi sått.
   Morot, Rädisa, Rödbeta, Plocksallad, isbergssallad, socker ärt låg och en hel krage med smultron som barnen skall få plocka ur. däremot lite tveksam hur mycket sol det kommer på smultronen hoppas det blir tillräckligt.


Nu börjar det hända saker!

Nu Börjar det hända lite saker med trädgårdens växter. Gräset har börjat växa som bara den och har blivit ganska bra efter all snömögel, behöver nog några veckor till för att bli riktigt bra. Tyvärr så har ogräset i mattan ochså börjat komma så det får väll bli ett krafttag mot dom nästa lediga helg.

Dom flesta buskar och plantor har börjat slå grönt vilket är ett härligt vårtecken lite värme hade inte varit fel så det hade påskyndats lite. Kommer nog gå fort sen när värmen väl hittat hit. Har många förhoppningar på de olika plantorna som planterades 2009.Rosorna och lavendeln har börjat titta fram. Den svarta slangen i bakgrunder är till min rabattbevattning som du kommer kunna läsa om under fliken bevattning.Blomknoppar på blåregnet. Verkar dock som om det inte kommer några blommor på den delen som växte till sig 2009 utan bara på den gamla delen av plantan. Hoppas att det kanske kommer lite fler blommor lite senare i vår men antagligen får jag vänta ytterligare ett år till innan hela plantan fylls med blommor.Mina 2 blå hortensia endless summer har ochså klarat vintern bra. Har även tänkt prova att plantera en dalhia lök för att se hur dom blir. Den har växt på sig bra i uterummet och den skall få massor av vita blommor. Tror den kallades för vit kaktusdahlia. Får se om det är något som kommer återkomma i trädgården i framtiden eller om det blir en ettårs grej.

Lite blandade vårbilder.

Har nu fått stenen på plats även facklorna är ditsatta. Pampasgräset skall klippas ner nu ser rätt tradigt ut hoppas det har överlevt den hårda vintern. Gräset är tyvärr oklippt, gräset börjar bli ganska bra nu faktiskt efter att jag stödsått och dressat de värsta områdena med dött gräs som blivit av snömögeln.Lite penseér fick det ju också bli även om man inte hinner ha dom mer än ett litet tag sen är man redan sugen på sommarblommor, får se vad det blir för något i år.Ett olivträd som tyvärr fick en liten sköld shock och fick sina nya skott förfrysta, men det gör inte så mycket det lär nog komma fler.


Händer mycket nu!


Det händer extremt mycket nu i trädgården. Jag har inte hunnit skriva här på länge nu men det kommer en massa bilder på det som har hänt de senaste månaderna. Bla har jag dressat och stödsått gräsmattan där den varit dålig efter snömögel börjar ta sig riktigt fint nu.

Jag har lagt ner mycket tid på de blivande odlingsbäddarna med lite mur och gång fram till växthuset, har hunnit så lite frö också. kommer bilder och lite mer ingående om vad som gjorts.

har en hel del planer på mer saker som skall göras under sommaren.

/Andreas